ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ – ЗАПОРУКА УСПІШНОГО НАСЕЛЕННЯ - Калініченко, Олена; Вікарчук, Ольга; Ніколаєнко, Сергій (Zhytomyr Ivan Franko State University, 2019)
У статті йдеться про важливість знань фінансової грамотності населення починаючи з шкільного віку.  Розглянуто тлумачення терміну фінансова грaмотність, виділено загальні аспекти даного терміну на яких більшою мірою акцентувалася увага. Зазначено практичний аспект фінансової освіти, який є необхідним для будь-якої людини, яка живе в цивілізованому суспільстві.  Проаналізовано що фінансова грамотність стає запорукою не лише успішності населення, а й країни зокрема. Вже понад сто країн світу на державному рівні вирішують проблеми підвищення рівня фінансової грамотності та фінансової освіти населення завдяки відповідним програмам та національним стратегіям. Наведено перелік державних установи і програми підвищення фінансової грамотності, які реалізуються за рахунок коштів держави та державних і громадських організацій різних країн. Розкрито основи фінансової грамотності, засвоєння яких дасть змогу перейти до наступного щабля економічної освіти. Виокремлена низка проблем, що призводить до низького рівня фінансової грамотності наших громадян.