ТЕОРЕТИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ - Корнійчук, Олександр (Zhytomyr Ivan Franko State University, 2020)
В компаративному контексті розглянуто характерні особливості економічної теорії розвитку і доцільність її застосування у сфері охорони здоров’я. Обґрунтована необхідність впровадження ідей та положень «традиції розвитку» (девелопменталістської традиції), які пройшли успішне застосування у низці розвинених країн у період знаходження їх на етапі перехідних економік. Поняття сфера охорони здоров’я визначен як сукупність видів надання медичної допомоги та галузей в яких виготовляються споживчі вартості для задоволення потреб населення у вигляді корисного ефекту ‒ збереження, підтримання здоров’я та лікування хвороб населення. Вона є складовою сфери послуг, як галузі національного господарства де створюються продукти трудової діяльності у формі послуг – як споживчої вартості з корисним ефектом для задоволення потреб особистості і населення. Визначається необхідність у її випереджальному розвитку.Змістом державного протекціонізму і втручань у сферу охорони здоров’я має бути розвиток потужностей медичних закладів.Ключовою ланкою в системі охорони здоров’я України має стати ПМД на засадах сімейної медицини. Вона спроможна наростити попит на медичні послуги та розширити відносини між закладами які надають медичну допомогу. Зазначене вирогідно призведе до зменшення витрат на спеціалізовану та екстрену медичні допомоги.Для цього необхідно будівництва нової інфраструктури – доріг, засобів зв’язку, інтернет-мережі, спортивних комплексів, виробництво профілактичних засобів від інфекційних захворювань, створення інформаційних продуктів про здоровий спосіб життя, медичного транспорту, розгортання телемедицини. Це має базуватись на опрацюванні сімейними лікарями оптимальних маршрутів руху пацієнтів до лікарів спеціалізованої ланки, які спроможні надавати якісні медичні послуги.