Відновлення кондиційності баз даних для корекції моделей розподілів вмістів мікроелементів у природних водах - Жуков, М.Н.; Клипа, А.В. (Геоінформатика, 2014)
Продемонстровано метод відновлення гідрохімічних даних на основі логарифмічної моделі кореляційного зв’язку для розв’язання задачі моделювання розподілів вмісту мікроелементів у природних водних об’єктах Полтавської області. На підставі наявної інформації відновлено вміст сухого залишку та розраховано реальний вміст мікроелементів у досліджуваному об’єкті. Доведено дієвість методу та його ефективність, яка залежить від коефіцієнта кореляції між логарифмами досліджуваних значень. Застосування методу дало можливість повноцінно провести запланований експеримент і отримати реальні оцінки інтегральних характеристик екологічного стану природних вод Полтавщини. Для автоматизованих розрахунків розроблено програмний модуль, який може бути рекомендований для застосування в аналогічних ситуаціях.