Критико-таксономічний аналіз видів роду Trapa L. флори України на основі морфології плоду - Дідух, А.Я.; Мазур, Т.П. (Гидробиологический журнал, 2014)
На основі комплексних досліджень в природі та в умовах відкритого і захищеного ґрунту Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна з’ясовано, що рід Trapa у флорі України представлений чотирма видами: T. natans L., T. rossica V. Vassil., T. pseudocolchica V. Vassil., T. borysthenica V. Vassil. Для трьох таксонів: T. rossica V. Vassil. var. pseudorossica (V. Vassil.) A. Didukh comb. nov., T. rossica V. Vassil. var ucrainica (V. Vassil.) A. Didukh comb. nov., T. pseudocolchica V. Vassil. var. macrorhiza (Dobrocz.) A. Didukh comb. nov. запропоновано змінити ранг виду на ранг різновиду. Складено ключ для визначення видів та різновидів роду Trapa флори України. Встановлено основні діагностичні морфологічні ознаки для визначення видів та різновидів роду Trapa та ознаки, які недоцільно використовувати як діагностичні через їхню варіабельність або однотипність.