Зимовий аспект живлення сови вухатої (Asio otus L.) в Кам’янці-Подільському та роль рукокрилих ссавців у її раціоні - Дребет, М.В. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2013)
Рукокрилі ссавці складають, в середньому, близько 1% раціону совоподібних на території Кам'янецького Придністров'я. Протягом останніх років все частіше реєструються зимівлі вечірниць рудих в Україні, у тому числі на території дослідження. Погадки для цього дослідження зібрані в 2011-2013 рр. Вони характеризують зимовий аспект живлення сов. Загалом, пластичність раціону сови вухатої переважно проявляється в сезонному переході на більш масові об'єкти харчування. У зимовому раціоні збільшується відсоток мишевих (Muridae) за рахунок їх більшої активності в цей період, тоді як загалом, практично у всіх випадках, переважають полівки (Arvicolidae), роду Microtus. Вечірниця руда відіграє важливу роль у зимовому раціоні сови вухатої (37.6%) на території дослідження, у зв'язку з ситуативним переключенням хижака на більш легкодоступну здобичі, тобто через пристосувальну активність до споживання випадкових об'єктів харчування в періоди високої активності кажанів.