Вітрові електростанції і кажани на півдні Херсонської області - Селюніна, З.В. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2014)
Вітрова електроенергетика - альтернативний вид енергетики. При всіх перевагах цього виду енергетики, вона має і деякі екологічно негативні моменти, серед яких шумове забруднення і пряма загроза аерофауні: птахам, рукокрилим, комахам. Важливим завданням є раціональне співвідношення переваг та ризиків використання цього виду енергетики. Північно-західне Причорномор'я - перспективна територія для використання енергії вітру. Сучасна хіроптерофауна цього регіону налічує 12 видів кажанів. З них звичайними є - 8 видів. З них - 2-3 види осілі, решта зустрічаються під час сезонних міграцій. На узбережжі, де доцільно розміщувати вітрові електростанції, міграція рукокрилих виражена слабко. Осілі ж види прив'язані переважно до антропогенних біотопів. Згідно з спостереженнями на діючих ВЕС випадки загибелі кажанів в регіоні не встановлені. Встановлення науково обґрунтованого сезонного та добового режиму роботи ВЕС може практично повністю виключити випадки загибелі тварин.