Багаточастинкова взаємодія протонів у металічному водні - Швець, В.Т. (Металлофизика и новейшие технологии, 2014)
Вперше детально досліджено тричастинкову взаємодію протонів у металічному водні. За неї відповідає член третього порядку теорії збурень за потенціялом електрон-протонної взаємодії для енергії електронів провідности в полі протонів. Показано, що тричастинкова взаємодія протонів для більшости конфіґурацій протонів є малою порівняно з ефективною парною взаємодією, але для деяких конфіґурацій вона значно перевищує останню. Показано, що тричастинкова взаємодія прагне стиснути водень до більших густин, ніж це спроможна зробити парна ефективна двочастинкова взаємодія. Найбільша глибина потенціяльної ями для тричастинкової взаємодії протонів відповідає розташуванню протонів на одній прямій, що можна інтерпретувати як тенденцію до створення кубічної ґратниці для водню в металічному стані. Кристалічний стан металічного водню має бути стійким при температурах, що значно перевищують кімнатну. Тричастинкова взаємодія сприяє переходу водню в атомарний стан як проміжний при переході водню з молекулярної фази в металічну.