Локально-регіональні рівні вітчизняного наративу - Верменич, Я.В. (Український історичний журнал, 2013)
Критичному аналізу піддається вітчизняне бачення ґранд-наративу як простеження у «великому форматі» основних етапів еволюції – від появи на території сучасної України осілого населення до сьогодення. Як альтернатива пропонується локально-регіональна схема історичної репрезентації з акцентом на перехресних культурних впливах.