Схід і Захід: Історично-політичний нарис (вступна стаття О.В.Яся) - Томашівський, С.Т. (Український історичний журнал, 2015)
В есе Степана Томашівського подається неоромантична візія Галичини як українського національного «П’ємонту». Висвітлюється історія України в розрізі відомої тези про українські землі як цивілізаційне/культурне перехрестя. Обстоюється думка про західне походження політичного українства й української національної ідеї.