Історія як спокусник (вступна стаття О.В.Яся) - Білас, Л.-Р.Р. (Український історичний журнал, 2015)
В есе Л.-Р.Біласа висвітлюється походження, поширення й циркуляція у соціогуманітаристиці 1930–1950-х рр. теорії цивілізацій А.Дж.Тойнбі. Розглядаються соціокультурні передумови, культурні обставини, інтелектуальні, духовні настрої, індивідуальні психологічні відчуття й переживання визначних мислителів, які спричинилися до знакових спроб концептуалізації та представлення всесвітньої історії в контексті походження і становлення теорії А.Дж.Тойнбі.