Чорнобильська аварія: тридцять років потому (до 30-річчя аварії на Чорнобильській АЕС) - Долінський, А.А.; Басок, Б.І.; Базєєв, Є.Т. (Вісник НАН України, 2016)
У статті представлено ретроспективний погляд на події, пов’язані з аварією на Чорнобильській АЕС, наведено оцінки ситуації безпосередньо після катастрофи з боку наукової спільноти і громадськості, а також результати першого етапу робіт (1986—1989 рр.) з ліквідації наслідків аварії, в тому числі виконаних в Інституті технічної теплофізики НАН України. Розглянуто основні проблеми, актуалізовані аварією на ЧАЕС, та наукові розробки, спрямовані на підвищення безпеки ядерної енергетики. Підкреслено, що оптимальний вибір енергоресурсів у паливному балансі країни полягає не в протиставленні одних видів енергоресурсів іншим, а в їх розумному, техніко-економічно й екологічно обґрунтованому поєднанні.