Про стан та перспективи наукових досліджень і розробок у зоні відчуження Чорнобильської АЕС (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 12 жовтня 2016 року) - Лисиченко, Г.В.; Петрук, В.В. (Вісник НАН України, 2016)
У співдоповіді наведено стислий історичний огляд розвитку наукових досліджень у зоні відчуження, що проводилися установами НАН України та іншими організаціями після Чорнобильської катастрофи. Зазначено, що в останні роки через ряд об’єктивних причин обсяг наукових досліджень у зоні відчуження різко знизився, втрачено низку наукових полігонів і лабораторій. Нова адміністрація Державного агентства України з управління зоною відчуження спільно з НАН України обговорили питання щодо об’єднання зусиль для відновлення співпраці науки з виробничими структурами зони відчуження для вирішення проблемних питань, породжених аварією на ЧАЕС. Визначено першочергові питання, на вирішенні яких мають бути сконцентровані зусилля науковців НАН України.