Страсна свічка як оберіг гончарів Чернігівщини та її семантика - Рахно, К. (Сiверянський лiтопис, 2016)
Страсна свічка слугувала у гончарів Чернігівщини оберегом при випалюванні. За її допомогою вони впливали на полум’я гончарного горна. У статті аналізуються витоки страсної свічки як оберега, її символічне значення й семантика в слов’янській календарній обрядовості, звичаєвості й магії, зв’язок із язичницьким культом Перуна.