Інтраабдомінальна гіпертензія у хворих із діабетичним кетоацидозом - Лисенко, В.Й.; Брик, Р.П. (Международный медицинский журнал, 2014)
Обстежено 85 пацієнтів із декомпенсованим цукровим діабетом та кетоацидозом. Установлено, що інтраабдомінальна гіпертензія спостерігається на ранніх стадіях декомпенсації і пов'язана зі зниженням показників кисневого забезпечення тканин, тому її необхідно коригувати у процесі інтенсивної терапії.