Антикризова стратегія аграрної сфери в Україні в умовах євроатлантичної інтеграції - Ситник, Л.С. (Вісник економічної науки України, 2016)
У статті проаналізовано сучасний стан аграрного сектору економіки України за традиційними показниками землезабезпеченості по регіонах України, формування трудового потенціалу сільських територій, технічного забезпечення сільського господарства і проблеми підвищення ефективності використання його ресурсного потенціалу. Відзначено домінування в структурі експорту України сировинних товарів з низьким рівнем технологічної обробки, критичне накопичення суперечностей в українській економіці та надмірну чутливість до коливань світової кон’юнктури, ігнорування вторинної переробки в агропромисловому комплексі. Виявлено демографічні втрати населення, тенденції зростання від’ємності природного приросту сільського населення, зменшення працездатного сільського населення, зростання площ порушених і відпрацьованих земель, погіршення структури земельного фонду України. На основі проведеного аналізу визначено основні напрями антикризової стратегії розвитку аграрної сфери в умовах євроатлантичної інтеграції.