Розробка та підготовка до впровадження нового вітчизняного кардіопротекторного препарату – фторвмісного активатора АТФ-залежних калієвих каналів флокалін - Мойбенко, О.О.; Струтинський, Р.Б.; Ягупольський, Л.М.; Мохорт, А.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Згідно з завданням науково-дослідної роботи розроблено технологічну високорентабельну схему синтезу нового вітчизняного кардіопротекторного препарату – фторвмісного активатора КАТФ-каналів Флокалін. Дослідження нешкідливості субстанції та лікарської форми (таблетки) показало, що згідно з класифікацією речовин за токсичністю Флокалін відноситься до класу малотоксичних сполук. Проведені in vitro та in vivo експерименти показали, що Флокалін має чіткі вазоділататорні властивості, залежні від дози, та антиаритмічну дію, дещо підвищує хвилинний об'єм крові. В експериментах з ішемією-реперфузією міокарда показано, що Флокалін має виражені кардіопротекторні властивості, а саме значно покращує функцію ішемізованого серця в період його реперфузії (зокрема покращує відновлення скорочувальної активності міокарда), проявляє антиаритмічну дію та запобігає виникненню реперфузійної вазоконстрикції. Виявлено, що при експериментальній гострій ішемії-реперфузії Флокалін має антиокиснювальні властивості, зменшує утворення вільних радикалів, сприяє збереженню структури внутрішньоклітинних органел та зменшує розмір інфаркту міокарда порівняно з контрольним експериментом на 37,5 %.