Просвітницькі погляди народного поета-літописця Х. Керема - Меметова, Л.А. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Стаття присвячена проблемі національної освіти кримських татар на при кінці XIX – початку XX століть. В роботі дається ознайомча інформація про просвітницький рух народів ісламського Сходу. Розглядаються просвітницькі погляди одного з послідовників великого реформатора, засновника джадідізма І. Гаспринського – народного поета-літописця Х. Керема. Вивчення його біографічних даних і творчої спадщини сприяє формуванню цілісної картини становлення його життєвих пріоритетів і просвітницьких поглядів.