Фармакологічні властивості нанометалів (срібла, міді, заліза) - Чекман, І.С. (Наука та інновації, 2015)
В оглядовій статті наведено узагальнені результати проведених досліджень, пов’язаних з вивченням фармакологічних, токсикологічних та специфічних властивостей нанометалів (срібла, заліза, міді). Встановлено, що наночастинки срібла, міді, заліза проявляють протимікробну дію. Гостра токсичність нанометалів залежить від їх природи, шляху введення, а також від статі тварин. Вплив наночастинок срібла, міді та заліза на діяльність серця та стан гемодинаміки, а також на осмотичну резистентність мембран еритроцитів має дозозалежний характер.