Демографічний фактор у глобальній стратегії розвитку України - Пирожков, С.І. (Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України, 2004)
Важливою передумовою економічного, інтелектуального, політичного розвитку будь-якої країни є демографічний фактор як самостійна складова фундаменту, на якому три-мається суспільство, елемент кореневої системи, що живить усе суспільне дерево. Він відображає в собі взаємозв’язок темпів та пропорцій суспільного розвитку з кількісними та якісними характеристиками населення (його чисельністю, статево-віковою, сімейною структурами, а також з динамікою народжуваності, смертності, міграцій, станом здоров’я, розселенням, професійно-освітньою структурою тощо). Населення є суб’єктом суспільного розвитку, носієм усіх соціальних відносин і відтворюється на розширеній чи звуженій основі.