Генезис розвитку методології дослідження ресторанного сектора економіки
У статті розглядаються проблеми оцінки стратегічного розвитку, пропонуються сучасні підходи в ресторанному бізнесі до вибору методів аналізу й діагностики, що ґрунтуються на конкретних цілях і різних підходах до дослідження, а також враховуючи вплив факторів макро- і мікрооточення....
Gespeichert in:
Datum: | 2008 |
---|---|
Hauptverfasser: | , |
Format: | Artikel |
Sprache: | Ukrainian |
Veröffentlicht: |
Інститут економіко-правових досліджень НАН України
2008
|
Schlagworte: | |
Online Zugang: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/12096 |
Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Zitieren: | Генезис розвитку методології дослідження ресторанного сектора економіки / О.О. Шубін, В.А. Антонова // Прометей. — 2008. — № 2(26). — С. 107-110. — Бібліогр.: 10 назв. — укр. |
Institution
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-12096 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-120962010-09-24T12:02:59Z Генезис розвитку методології дослідження ресторанного сектора економіки Шубін, О.О. Антонова, В.А. Стратегії розвитку підприємства в умовах ринкової економіки У статті розглядаються проблеми оцінки стратегічного розвитку, пропонуються сучасні підходи в ресторанному бізнесі до вибору методів аналізу й діагностики, що ґрунтуються на конкретних цілях і різних підходах до дослідження, а також враховуючи вплив факторів макро- і мікрооточення. В статье рассматриваются проблемы оценки стратегического развития, предлагаются современные подходы в ресторанном бизнесе к выбору методов анализа и диагностики, основывающиеся на конкретных целях и различных подходах к исследованию, а также учитывающие воздействие факторов макро- и микроокружения. 2008 Article Генезис розвитку методології дослідження ресторанного сектора економіки / О.О. Шубін, В.А. Антонова // Прометей. — 2008. — № 2(26). — С. 107-110. — Бібліогр.: 10 назв. — укр. 1814-8913 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/12096 338.46:640.43 uk Інститут економіко-правових досліджень НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Стратегії розвитку підприємства в умовах ринкової економіки Стратегії розвитку підприємства в умовах ринкової економіки |
spellingShingle |
Стратегії розвитку підприємства в умовах ринкової економіки Стратегії розвитку підприємства в умовах ринкової економіки Шубін, О.О. Антонова, В.А. Генезис розвитку методології дослідження ресторанного сектора економіки |
description |
У статті розглядаються проблеми оцінки стратегічного розвитку, пропонуються сучасні підходи в ресторанному бізнесі до вибору методів аналізу й діагностики, що ґрунтуються на конкретних цілях і різних підходах до дослідження, а також враховуючи вплив факторів макро- і мікрооточення. |
format |
Article |
author |
Шубін, О.О. Антонова, В.А. |
author_facet |
Шубін, О.О. Антонова, В.А. |
author_sort |
Шубін, О.О. |
title |
Генезис розвитку методології дослідження ресторанного сектора економіки |
title_short |
Генезис розвитку методології дослідження ресторанного сектора економіки |
title_full |
Генезис розвитку методології дослідження ресторанного сектора економіки |
title_fullStr |
Генезис розвитку методології дослідження ресторанного сектора економіки |
title_full_unstemmed |
Генезис розвитку методології дослідження ресторанного сектора економіки |
title_sort |
генезис розвитку методології дослідження ресторанного сектора економіки |
publisher |
Інститут економіко-правових досліджень НАН України |
publishDate |
2008 |
topic_facet |
Стратегії розвитку підприємства в умовах ринкової економіки |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/12096 |
citation_txt |
Генезис розвитку методології дослідження ресторанного сектора економіки / О.О. Шубін, В.А. Антонова // Прометей. — 2008. — № 2(26). — С. 107-110. — Бібліогр.: 10 назв. — укр. |
work_keys_str_mv |
AT šubínoo genezisrozvitkumetodologíídoslídžennârestorannogosektoraekonomíki AT antonovava genezisrozvitkumetodologíídoslídžennârestorannogosektoraekonomíki |
first_indexed |
2025-07-02T14:14:02Z |
last_indexed |
2025-07-02T14:14:02Z |
_version_ |
1836544837774475264 |
fulltext |
СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ
УДК 338.46:640.43 О.О. Шубін*
В.А. Антонова**
ГЕНЕЗИС РОЗВИТКУ МЕТОДОЛОГІЇ ДОСЛІДЖЕННЯ
РЕСТОРАННОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ
У статті розглядаються проблеми оцінки стратегічного розвитку, пропонуються сучасні підходи в ре-
сторанному бізнесі до вибору методів аналізу й діагностики, що ґрунтуються на конкретних цілях і різних
підходах до дослідження, а також враховуючи вплив факторів макро- і мікрооточення.
В статье рассматриваются проблемы оценки стратегического развития, предлагаются современные
подходы в ресторанном бизнесе к выбору методов анализа и диагностики, основывающиеся на конкрет-
ных целях и различных подходах к исследованию, а также учитывающие воздействие факторов макро- и
микроокружения.
Постановка проблеми. Сучасні економічні
умови, що характеризуються високою
динамічністю зовнішнього середовища, припу-
скають використання стратегічного управління
розвитком ресторанного бізнесу, що дозволяє вра-
ховувати та адекватно й вчасно реагувати на зміни
в економіці. Однак, вітчизняні підприємства
зіштовхуються із проблемою, що укладається в
недоліку кваліфікованих кадрів аналітиків, здат-
них розробляти варіанти стратегічних рішень і
володіючих відповідним методичним забезпечен-
ням. Також потрібне використання різноманітного
інструментарію аналізу й діагностики розвитку із
застосуванням різних методів і підходів. Тому вдо-
сконалювання інструментарію дослідження має
велике значення, вчасно й актуально, виступає
основою успіху й ефективності аналітичної ро-
боти. Ніж глибше здійснюється проникнення в
сутність досліджуваних явищ, тим більше точні
методи дослідження потрібні.
Аналіз останніх досліджень. Особлива
роль у становленні стратегічного аналізу як
області діяльності належить Ансоффу І. [1],
Карлоффу Б., Стрикленду А. Дж., Томпсону А.А. [8],
Портеру М. й ін. Значний внесок в область
аналітичного забезпечення стратегічного
управління розвитком внесли Абдуліна
С.Н., Винокуров В.А. [2], Єфремов В.С. [3],
Забєлін П.В., Герчикова І.Н., Мерзликіна Г.С. [5],
П’ятницька Г.Т. [6], Радченко К.Ф. [7],
Шершньова З.Є. [9] й ін. Роботи цих вче-
них відображають особливості застосування
аналітичних методів стратегічного управління, в
тому числі й розвитком, для рівня підприємств.
Однак, незважаючи на велику кількість
публікацій в області застосування аналітичних
методів у системі стратегічного управління роз-
витком, усе ще залишається невирішеним ряд
питань, що стосується використання цього
інструментарію в процесі планування й контролю
розвитку ресторанного бізнесу.
У цьому зв’язку, важливим і новим
підходом є застосування аналізу й діагностики в
стратегічному управлінні розвитком ресторан-
ного сектора економіки, що функціонує в рамках
сфери послуг.
Основні концептуальні положення діаг-
ностики в економічній науці знайшли відбиття
в працях вчених-економістів Баролі М.,
Броуна Д., Шевраль М., Янга Я.,
Бердникової Т.Б., Глазова М.М.,
Марковой В.Д. й інших. Більшість авторів визна-
чають діагностику як оцінку стану економічних
об’єктів у трансформаційних умовах з метою
* Шубін О.О. – ректор, д-р екон. наук, професор.
** Антонова В.А. – докторант, канд. екон. наук, доцент.
Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, м. Донецьк.
108 СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ
виявлення проблем розвитку й перспективних
напрямків їхнього рішення.
Незважаючи на досить значну кількість
розробок, використання аналізу й діагностики
в системі стратегічного управління розвитком
ресторанного бізнесу ще розвинено недостат-
ньо. Тому метою даної статті є теоретичне й
методологічне обґрунтування можливості вико-
ристання сучасного інструментарію дослідження
в ресторанному секторі як важливому елементі
сфери послуг й економіці України в цілому.
Виклад основного матеріалу. Важливою
методологічною рисою аналізу й діагностики
виступає здатність встановлювати причинно-
наслідкові зв’язки й забезпечувати кількісно-
якісний вимір впливу факторів на результати
діяльності.
Використання методу аналізу проявляється
через ряд конкретних методик аналітичного
дослідження шляхом вивчення окремих сторін
господарської діяльності або комплексного
аналізу. Причому розмаїтість методів і необхідна
точність в оцінках показників розвитку залежать
від мети дослідження й умов, у яких здійснюється
діяльність.
Методи аналізу й діагностики стратегічного
розвитку являють собою діалектичний підхід
до дослідження господарських процесів, що
забезпечує системне, комплексне, органічно
взаємозалежне вивчення різних видів діяльності
підприємств, їхніх підрозділів й об’єднань, а та-
кож інших ланок народного господарства з метою
об’єктивної оцінки результатів роботи, виконання
й мобілізації резервів підвищення ефективності,
забезпечення необхідною інформацією для
прийняття оптимальних рішень по управлінню
стратегічним розвитком ресторанного бізнесу
й економіки країни. Причому залежно від мети
дослідження приймаються ті або інші групи
методів, об’єднаних відповідними критеріями.
Найпоширенішими класифікаційними ознаками
є: спосіб відбиття кінцевих результатів (графічні,
економіко-математичні, логічні); можливість
розробки управлінських рішень (стратегічні,
одномоментні); спосіб оцінки (індикаторні,
матричні); напрямок формування інформаційної
бази (експертні, критеріальні); співвідношення
об’єктивних і суб’єктивних початків (математичні,
евристичні).
Останнім часом методики дослідження ста-
ли більше різноманітними й удосконаленими.
Важливим кроком вважається використання ма-
тематичних методів в економічних дослідженнях,
що робить аналіз і діагностику розвитку більше
глибоким і науково обґрунтованим.
Комплексне дослідження ресторанної сфери
за параметрами, що визначають її стан на пер-
спективу, можливо деякою мірою з використан-
ням таких методів як: STEP-аналіз, SWOT-аналіз,
SPACE-аналіз, GAP-аналіз, LOTS-аналіз, PIMS-
аналіз й ін. [5; 8; 9].
За допомогою STEP-аналізу провадиться
оцінка впливу факторів маркетингового середо-
вища на діяльність і розвиток підприємств хар-
чування, а результати представляються у вигляді
матриці, по осях якої відзначаються враховані
фактори й чинність їхнього впливу.
Аналіз позиції підприємства в конкурентно-
му оточенні здійснюється за допомогою SWOT-
аналізу, який дозволяє стабілізувати процес
обробки інформації з використанням власних
оцінок і висновків, і урахіванням факторів макро-
і мікрооточення.
Популярність у сучасних умовах методу
SPACE-аналізу обумовлена тим, що основна увага
приділяється чотирьом критеріям: економічному
потенціалу, привабливості бізнесу, стабільності
середовища й конкурентним перевагам. При цьо-
му аналіз стратегії підприємства можливий навіть
при її відсутності. Процес здійснюється шляхом
сценарного прогнозування, що й обумовлює
очевидність його застосування в аналізі й
діагностиці стратегічного розвитку підприємств і
ресторанного бізнесу в цілому.
Широке застосування метод GAP-аналізу
одержав спочатку в закордонній практиці.
Його головним завданням виступає визначен-
ня невідповідності (або розриву) між цілями
підприємства і їхніх можливостей. Все це
підкреслює доцільність застосування даного ме-
тоду й у вітчизняній економіці й для ресторанної
сфери зокрема.
Метод LOTS-аналізу дає можливість розро-
бити таку позицію для господарюючого суб’єкта,
що буде гармоніювати із зовнішнім макро- і
мікрооточенням.
Використання методу PIMS у сучасних умо-
вах зводиться до вивчення найбільш загальних
підходів й адаптація їх до умов вітчизняного ре-
сторанного бізнесу. Поки що ціль проведення
даного аналізу в ресторанній сфері обмежується
визначенням конкретних стратегій, прийнятних
для певних ринкових умов.
Поряд із названими вище, в аналізі й
діагностиці стратегічного розвитку ресторанного
сектора економіки широке поширення мають і
різні універсальні методи. Так, метод порівнянь
найбільше часто використовуваний для цих
цілей. З його допомогою здійснюється оцінка
будь-якому досліджуваному показнику, і чим
більше баз порівняння, тим глибше результати
дослідження.
109ПРОМЕТЕЙ 2008 №2(26)
Метод порівнянь виступає початковою
стадією аналізу й діагностики, виявляє характер
змін досліджуваних показників і показує тенденції
й інтенсивність розвитку підприємств і ресто-
ранного бізнесу в цілому. Однак, надалі цілком
логічно виникає необхідність у встановленні й
вивченні причин виявлених направленостей,
об’єктивній оцінці й вживанні заходів по їхній
підтримці, стабілізації або усуненню.
Одночасно широке використання в практиці
аналізу й діагностики розвитку має метод середніх
і відносних величин. Метод середніх вели-
чин доцільний у невеликих однорідних групах
підприємств. Він доповнює характеристики абсо-
лютних даних. Причому, щонайкраще динаміка
змін проглядається по ланцюговим, а не по базис-
них темпах росту (табл. 1).
Як видно з таблиці, саме ланцюгові темпи ро-
сту дають можливість побачити прискорення або
вповільнення темпів, визначити стабільність або
хаотичність розвитку. І на цій основі розробити
заходи щодо регулювання діяльності й прогнози
стратегічного розвитку ресторанного бізнесу на
подальшу перспективу.
Аналіз і діагностику розвитку ресторанного
сектора економіки необхідно провадити також
з використанням індексного методу [10]. Він
дозволяє не тільки зіставити рівні досліджуваного
явища, але й визначити економічну значущість
причин, які пояснюють абсолютне розходжен-
ня порівнюваних рівнів. У підсумку отриму-
ються індивідуальні індекси росту (зниження)
показників, що характеризують стратегічний роз-
виток ресторанної сфери.
На рівні окремих підприємств харчуван-
ня можливо прораховувати залежність будь-
якого показника від різних факторів середови-
ща. Прикладом служить двухфакторна індексна
мультиплікативна модель. З її допомогою
простежується вплив на рост (зниження), напри-
клад, товарообігу кількості реалізованих продуктів
і зміни чисельності виробничих працівників, цін
на продукти й ін. факторів.
Раніше використався ряд методів: 1) визна-
чення узагальнюючих показників господарської
діяльності й розвитку підприємства харчуван-
ня на основі трудових витрат; 2) планування на
основі нормативної вартості обробки кулінарної
продукції; 3) визначення чисельності населення,
що користується послугами підприємств харчу-
вання на основі різних коефіцієнтів споживання
страв або середньої вартості покупки. Але засто-
сування їх у сучасних умовах обмежено певними
об’єктивними причинами, основними з яких
є: 1) застарілі коефіцієнти трудомісткості блюд
і виробів (не переглядалися більше 20 років). У
сучасних умовах розходження в трудомісткості
виробляємої продукції очевидні навіть у межах
одного підприємства протягом тижня, місяця й
іншого часового періоду; 2) неможливістю за-
стосування для різних типів підприємств як
загальнодоступної мережі, так і застосування з
певною часткою умовності для закритої мережі
завдяки розходженням у системі ціноутворення
й рівнях націнки на різних підприємствах ресто-
ранного сектора економіки; 3) великий «розбіг»
кількості споживачів на різних типах підприємств
як протягом дня, так і тижня, місяця, року.
Розробка прогнозів розвитку ресторанного
бізнесу може і повинна здійснюватися за допо-
могою різних методів: від використання склад-
них економічних моделей, побудованих мате-
матичними методами з використанням велико-
Таблиця 1
Базисні й ланцюгові темпи зростання окремих показників розвитку
ресторанного бізнесу
, -
.
, -
-
. ,
. - -
, , -
.
,
-
. 1).
1
2002 2003 2004 2005 2006
1. / 1
- ,
% 2000 . 137,1 138,56 156,53 189,84 2,39.
- ,
% . 119,36 101,07 112,97 118,93 125,94
2. / 1
- ,
% 2000 . 103,15 107,7 125,39 171,6 182,09
- ,
% . 101,24 102,11 116,27 122,69 110,55
3. / 1 . .
- ,
% 2000. 85,38 86,67 86,87 86,87 73,33
- ,
% . 83,58 85,96 88,37 90,19 93,59
, -
, -
. -
110 СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ
го масиву статистичної інформації до простих
припущень. Оскільки підприємства харчування
являються здебільшого малими, які не мають
фахівців, що володіють складним економіко-
математичним апаратом, а спеціальних служб,
які займаються для підприємств такими розра-
хунками й дослідженнями в Україні поки не ство-
рено, найбільш доцільним сьогодні бачиться для
підприємств харчування просте припущення.
Це цілком логічно зважаючи на те, що невеликі
підприємства, як правило, не володіють достатнім
обсягом інформації, необхідним для застосування
в економіко-математичних розрахунках.
На підприємствах ресторанного бізнесу пови-
нен оцінюватися також наявний у розпорядженні
потенціал. Його рівень найчастіше оцінюється
в інших сферах або експрес методом, або
деталізованим (визначається цілями й широ-
тою дослідження). Головне, щоб методика мала
універсальність, була структурована й отримані
результати були доступні для розуміння персона-
лу різних ієрархічних рівнів.
Висновки. Таким чином, на підставі проведе-
ного дослідження можна зробити наступні вис-
новки:
1. Застосування тих або інших методів
обумовлюється різними цілями аналізу й
діагностики, а також різними підходами до їхнього
проведення.
2. Використання різноманітних методів у
дослідженнях розвитку ресторанного бізнесу дає
можливість виявити причини незадовільного ста-
ну й запропонувати ефективні шляхи їхнього усу-
нення й розвитку надалі.
3. На вибір методу аналізу й діагностики роз-
витку в сучасних умовах впливають різноманітні
фактори, серед яких слід зазначити основні:
не пропрацьованість методологічної бази на
підприємствах ресторанного сектора економіки;
відсутність або неповнота необхідної
достовірної й порівнянної інформації;
практична складність і трудомісткість за-
стосування сучасних економіко-математичних
методів і моделей;
обмежене в рамках одного підприємства за-
стосування сучасних інформаційних технологій;
відсутність спеціальних служб (у зв’язку з ма-
лими обсягами діяльності й ін. об'єктивних при-
чин), що займаються здійсненням стратегічних
аналітичних і діагностичних досліджень й
обґрунтуванням стратегічних рішень щодо усу-
ненню виявлених проблем і досягненню постав-
лених цілей.
Подальші наші дослідження передбача-
ють виявлення факторів, що впливають на
стратегічний розвиток ресторанного бізнесу
для розробки діючих напрямків і можливість
управління розвитком з урахуванням виявлених
залежностей.
Література
Ансофф И. Новая корпоративная страте- 1.
гия / Пер. с англ. – СПб: Издательство
«Питер», 1999. – 416 с.
Винокуров В.А. Организация стратегиче-2.
ского управления на предприятии. – М.:
Центр экономики и маркетинга, 1996. –
160 с.
Ефремов В.С. Стратегия бизнеса. 3.
Концепции и методы планирования. – М.:
Издательство «Финпресс», 1998. – 234 с.
Кіндрацька Г.І. Стратегічний менед- 4.
жмент. – К.: Знання, 2006. – 366 с.
Мерзликина Г.С., Шаховская Л.С. Оценка 5.
экономической состоятельности предпри-
ятия: Монография. – Волгоград: ВолгГТУ,
1998. – 426 с.
П’ятницька Г.Т. Управління підпри-6.
ємством в епоху глобалізму: Моногра
фія. – К.: “Логос”, 2006. – 568 с.
Радченко К.І. Стратегічний аналіз у 7.
бізнесі. – Вид. 2-ге доп. – Львів: «Новий
світ-2000», «Альтаїр-2002», 2003. – 272 с.
Томпсон А.Л., Стрикленд А. Дж. 8.
Стратегический менеджмент. Искусство
разработки и реализации стратегии:
Учебник для вузов / Пер. с англ. – М.: Банки
и биржи, ЮНИТИ, 1998. – 576 с.
Шершньова З.Є., Оборська С.В. Стратегічне 9.
управління. – К.: КНЕУ, 1999. – 384 с.
Чернова Т.В. Экономическая статистика: 10.
Учебное пособие. – Таганрог: Изд-во ТРТУ,
1999. – 140 с.
Поступила до редакції 01.10.08 © О.О. Шубін, В.А. Антонова, 2008
|