М.І. Кутузов і Горошки: маловідомі факти з волинської біографії полководця та сучасність - Голяченко, О.С. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
Стаття присвячена волинським сторінкам життя російського полководця, переможця наполеонівської «армади двунадесяти язиків» у 1812–1813 рр., фельдмаршала М.І. Голєніщева-Кутузова (1745–1813). Детально описується загальний стан маєтку полководця у с. Горошки Волинської губернії з 1792 р., його перший приїзд сюди у 1802–1803 рр., діяльність по налагоджуванню в помісті селітроваріння, зброярства, вирощування льону тощо.