Система для оперативного дистанційного контролю та спостереження за радіаційною обстановкою на базі безпілотного літального апарату - Забулонов, Ю.Л.; Буртняк, В.М.; Одукалець, Л.А. (Наука та інновації, 2017)
Обґрунтовано необхідність створення нових технічних засобів для контролю за радіаційною обстановкою на територіях радіаційного впливу джерел іонізуючого випромінювання на базі безпілотного літального апарата (БПЛА). Наведено основні технічні характеристики БПЛА типу октокоптер та розробленого спектрометричного комплексу для системи. Показано, що застосування створених засобів дає змогу в реальних умовах дистанційно виявляти як точкові, так і розподілені джерела радіоактивного забруднення.