Географічна інформаційна система для встановлення невідомих місця та часу створення карт - Гордєєв, А.Ю. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2016)
Запропоновано проект системи автоматичного аналізу та визначення часу й місця складання карт без зазначених атрибутів на основі ГІС. Описано принципи порівняння карт та надано перелік основних елементів. Запропоновано класифікацію елементів карт для порівняння. Надано приклади порівняння карт-портоланів за коефіцієнтом ідентичності топонімів на основі наявної бази даних. Розглянуто питання міжнародного співробітництва в галузі вивчення карт-портоланів, необхідність створення системи міжнародних грантів. Запропоновану систему аналізу можна застосовувати і до інших видів досліджень.