Відновлення та адаптація проекту моніторингу седиментаційних процесів на шельфі Чорного моря на полігоні "Запоріжжя" - Митропольський, О.Ю.; Насєдкін, Є.І.; Федосеєнков, С.Г.; Іванова, Г.М.; Довбиш, С.М. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2016)
Розглянуто створення системи натурних спостережень впливу гідрометеорологічних умов на якісний та кількісний склад седиментаційних потоків в атмосферному та водному середовищі на ділянці річища Дніпра. Перервані у 2014 році багаторічні дослідження умов осадконагромадження на шельфі Чорного моря, що виконувалися в межах полігону Чорноморським відділенням Морського гідрофізичного інституту НАН України в районі Південного берега Криму, мали неабияке наукове та прикладне значення. Збереження основних складових системи дозволить відновити актуальні напрями досліджень: механізми надходження та елементний склад осадових потоків із території суходолу в річище, депонування їх в донних відкладах, а також визначення концентрацій та закономірностей перенесення забруднювальних речовин.