Історична пам'ять та історична політика: до питання про термінологію й генеалогію понять - Касьянов, Г.В. (Український історичний журнал, 2016)
Ідеться про одну з центральних проблем історичної епістемології: взаємодію історії та пам’яті. Проблема розглядається в контексті становлення «студій пам’яті» у західному суспільствознавстві. Подано короткий огляд тенденцій у розвитку відповідних досліджень в Україні. Аналізуються найбільш відомі визначення «історичної пам’яті» та «історичної політики», розглянуто їх інтелектуальну генеалогію, запропоновано власні варіанти дефініцій.