Кипень у «казані історії» (до 100-річчя від дня народження автора статті ‒ Олени Станіславівни Компан) (вступна стаття О.В. Яся) - Компан, О.С. (Український історичний журнал, 2016)
У студії О.Компан розглядається феномен Запорізької Січі в багатоманітних контекстах європейської та всесвітньої історії, зокрема в розрізі подібності/ схожості/типовості побутування різних зразків соціального мислення й суспільних структур середньовіччя та ранньомодерного часу. Висунуто й обґрунтовано тезу, що історична компаративістика з «горизонтальним» (просторовим) розрізом продукує широкий діапазон можливостей і пропозицій для осягнення Січі як неодмінної складової («ланки») всесвітньої минувшини у світлі гуманістичного та національно-культурного прочитання канонізованого марксистського вчення.