Феномен існування двох екологічних форм частухи подорожникової (Alisma plantago-aguatica L.) - Адамчук-Чала, Н. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
На базі опублікованих результатів порівняльного аналізу структурно-функціональних і фізіологічних даних двох екологічних форм частухи подорожникової – повітряно-водної та суходільної, а також розрахунків концентрацій іонів грунтового розчину, особливостей переміщення води у рослинах та фізіолого-генетичних показників найпоширеніших стресів їх суходільних форм розглянута стратегія адаптації вегетативних і генеративних органів рослин частухи подорожникової Alisma plantago-aguatica L. До помірного водного дефіциту.