Комплексна оцінка стану забруднення грунтів м. Маріуполь методом головних компонент - Жуков, М.Н.; Кураєва, І.В.; Войтюк, Ю.Ю.; Стахів, І.Р.; Буніна, А.Я.; Матвієнко, О.В. (Геоінформатика, 2015)
Проведено комплексну оцінку забруднення ґрунтів м. Маріуполь важкими металами. Рівень забруднення ґрунтів залишається високим, головним джерелом забруднення є підприємства чорної металургії. Встановлено, що найбільш техногенними металами є цинк і мідь. Для виявлення факторів, які впливають на забруднення ґрунтів, застосовано метод головних компонент.