Магнітно-люмінесцентна нанокомпозитна система СoFe₂O₄@SiO₂@Gd₂O₃ : Eu₂O₃ : синтез, характеризація, поглинання макрофагами - Василенко, І.В.; Яковенко, А.В.; Єфременко, Д.С.; Телегеєва, П.Г.; Дибков, М.В.; Телегеєв, Г.Д. (Доповіді НАН України, 2016)
Мультифункціональний магнітно-люмінесцентний нанокомпозит СoFe₂O₄@SiO₂@Gd₂O₃ : Eu₂O₃ синтезовано копреципітацією солей європію(III) і гадолінію(III) на магнітному ядрі з подальшою термальною декомпозицією. Структуру, фазу та люмінесцентні властивості досліджено за допомогою трансмісійної електронної мікроскопії (ТЕМ), рентгенофазового аналізу та фотолюмінесцентної спектроскопії. Проведено тестування впливу композита на життєздатність макрофагів J774 і його поглинання цими клітинами шляхом фарбування трипановим синім та акридином помаранчевим відповідно. Згідно з результатами ТЕМ, композитні наночастинки круглої форми із середнім діаметром 200 нм. Спостерігаються інтенсивні червоні фотолюмінесцентні смуги, характерні для іонів Eu³⁺. Оксид гадолінію — обов'язковий компонент для запобігання згасанню люмінесценції Eu³⁺. Завдяки люмінесцентним і феромагнітним властивостям, високому рівню виживання та фагоцитарному індексу такі нанокомпозити є привабливими для тераностики, зокрема діагностики і лікування раку за допомогою локальної гіпертермії, а також для цільової доставки ліків.