Екстракти кріоконсервованих фрагментів органів свиней та поросят як компонент відновної медицини - Гальченко, С.Є.; Сандомирський, Б.П. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено пептидний склад екстрактів кріоконсервованих фрагментів органів свиней та поросят і їх біологічну активність при експериментальних патологічних станах. Показано, що вихід пептидів у розчин більший з кріоконсервованих фрагментів органів свиней та поросят, а молекулярно-масовий розподіл пептидів у екстрактах залежить від органа та віку тварин. Після інкубування як контрольних, так і кріоконсервованих фрагментів органів за наявності інгібіторів протеїназ концентрація пептидів у супернатанті була статистично значуще меншою, ніж після інкубування без їх додавання. Такі екстракти стимулюють процес репаративної регенерації при експериментальних патологічних станах відповідних органів (гепатит, цироз печінки, холодова рана, некроз міокарда, спонтанна ішемія міокарда). Також встановлено, що введення щурам екстракту серця поросят стимулює проліферативну активність клітин у міокарді.