Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу
Досліджено склад та кількісний вміст жирних кислот загальних ліпідів печінки коропа лускатого за умов штучного гіпобіозу. Методом газової хроматографії ідентифіковано 28 жирних кислот, кількісний вміст яких змінюється протягом періоду перебування риб у стані штучного гіпобіозу. Встановлено, що пе...
Збережено в:
Дата: | 2017 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Видавничий дім "Академперіодика" НАН України
2017
|
Назва видання: | Доповіді НАН України |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/126847 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу / С.В. Сисолятін, С.В. Хижняк // Доповіді Національної академії наук України. — 2017. — № 8. — С. 102-105. — Бібліогр.: 10 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-126847 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-1268472017-12-05T03:02:47Z Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу Сисолятін, С.В. Хижняк, С.В. Біохімія Досліджено склад та кількісний вміст жирних кислот загальних ліпідів печінки коропа лускатого за умов штучного гіпобіозу. Методом газової хроматографії ідентифіковано 28 жирних кислот, кількісний вміст яких змінюється протягом періоду перебування риб у стані штучного гіпобіозу. Встановлено, що перерозподіл у кількісному співвідношенні жирних кислот призводить до зниження сумарного вмісту насичених і зростання вмісту ненасичених жирних кислот, переважно за рахунок поліненасичених кислот. Изучен состав и количественное содержание жирных кислот общих липидов печени чешуйчатого карпа при искусственном гипобиозе. Методом газовой хроматографии идентифицировано 28 жирных кислот, количественное содержание которых изменяется при введении рыб в состояние искусственного гипобиоза. Установлено, что перераспределение в количественном соотношении жирных кислот приводит к уменьшению суммарного содержания насыщенных и возрастанию содержания ненасыщенных жирных кислот, преимущественно за счет полиненасыщенных кислот. The composition and the quantitative content of fatty acids of total lipids in liver of scaly carp under artificial hibernation are studied. The method of gas chromatography identified 28 fatty acids, the quantitative content of which changes when fish are in the state of artificial hibernation. It has been established that a redistribution in the quantitative ratio of fatty acids leads to a decrease of the total content of saturated fatty acids and an increase of the content of unsaturated ones, mainly due to polyunsaturated acids. 2017 Article Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу / С.В. Сисолятін, С.В. Хижняк // Доповіді Національної академії наук України. — 2017. — № 8. — С. 102-105. — Бібліогр.: 10 назв. — укр. 1025-6415 DOI: doi.org/10.15407/dopovidi2017.08.102 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/126847 577.115.3:591.436.2:639.215.2:591.543.42 uk Доповіді НАН України Видавничий дім "Академперіодика" НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Біохімія Біохімія |
spellingShingle |
Біохімія Біохімія Сисолятін, С.В. Хижняк, С.В. Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу Доповіді НАН України |
description |
Досліджено склад та кількісний вміст жирних кислот загальних ліпідів печінки коропа лускатого за умов
штучного гіпобіозу. Методом газової хроматографії ідентифіковано 28 жирних кислот, кількісний
вміст яких змінюється протягом періоду перебування риб у стані штучного гіпобіозу. Встановлено, що
перерозподіл у кількісному співвідношенні жирних кислот призводить до зниження сумарного вмісту насичених і зростання вмісту ненасичених жирних кислот, переважно за рахунок поліненасичених кислот. |
format |
Article |
author |
Сисолятін, С.В. Хижняк, С.В. |
author_facet |
Сисолятін, С.В. Хижняк, С.В. |
author_sort |
Сисолятін, С.В. |
title |
Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу |
title_short |
Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу |
title_full |
Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу |
title_fullStr |
Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу |
title_full_unstemmed |
Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу |
title_sort |
жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (cyprinus carpio l.) за умов штучного гіпобіозу |
publisher |
Видавничий дім "Академперіодика" НАН України |
publishDate |
2017 |
topic_facet |
Біохімія |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/126847 |
citation_txt |
Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу / С.В. Сисолятін, С.В. Хижняк // Доповіді Національної академії наук України. — 2017. — № 8. — С. 102-105. — Бібліогр.: 10 назв. — укр. |
series |
Доповіді НАН України |
work_keys_str_mv |
AT sisolâtínsv žirnokislotnijskladzagalʹnihlípídívpečínkikoropacyprinuscarpiolzaumovštučnogogípobíozu AT hižnâksv žirnokislotnijskladzagalʹnihlípídívpečínkikoropacyprinuscarpiolzaumovštučnogogípobíozu |
first_indexed |
2025-07-09T05:49:46Z |
last_indexed |
2025-07-09T05:49:46Z |
_version_ |
1837147294043996160 |
fulltext |
102 ISSN 1025-6415. Dopov. Nac. acad. nauk Ukr. 2017. № 8
ОПОВІДІ
НАЦІОНАЛЬНОЇ
АКАДЕМІЇ НАУК
УКРАЇНИ
© С.В. Сисолятін, С.В. Хижняк, 2017
Стан природної пониженої життєдіяльності організму, у різноманітних його проявах, влас-
тивий всім представникам живого світу [1]. Риби на шляху еволюції набули ряд присто-
сувальних механізмів, які дають можливість існувати їм за несприятливих умов зовнішнього
середовища (дефіцит їжі, зміна температури, солоність води, гіперкапнія тощо). Формування
штучного гіпобіотичного стану у тварин, який характеризується перебудовою фізіологіч-
них функцій та біохімічних процесів, можливе з використанням гіпокси-гіперкапничного
газового середовища при зниженні температури тіла [2]. У розвитку адаптаційних процесів
живих організмів до екстремальних умов середо вища значна роль приділяється ліпідам,
зокрема їх жирним кислотам (ЖК). З урахуван ням різноманітних функцій ЖК в організ-
мі, у тому числі їх залучення в процеси реактивності організму під впливом чинників до-
вкілля [3, 4], дослідження жирнокислотного профілю в органах і тканинах у риб, які знахо-
дяться в гіпобіотичному стані, є перспективним та актуальними.
Мета дослідження полягала у вивченні складу та кількісного вмісту жирних кислот за-
гальних ліпідів печінки коропа за умов штучного гіпобіозу. У дослідах використовували
коропа української лускатої породи (Cyprinus caprio L.) масою 250—270 г, отриманого з
Іванівського рибокомбінату Київської області. Рибу відбирали в осінній період і протягом
трьох днів утримували в басейні об’ємом 2000 дм3 для адаптації. Для досліджень було сфор-
мовано дві групи: 1-ша — контрольна, риба знаходилась в активному стані життєдіяльності,
2-га — дослідна, риба перебувала в стані штучного гіпо біозу, який створювали відповідно
doi: https://doi.org/10.15407/dopovidi2017.08.102
УДК 577.115.3:591.436.2:639.215.2:591.543.42
С.В. Сисолятін, С.В. Хижняк
Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київ
E-mail: sergiy_sv@ukr.net, khs2014@ukr.net
Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа
(Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу
Представлено академіком НАН України А.М. Гольцевим
Досліджено склад та кількісний вміст жирних кислот загальних ліпідів печінки коропа лускатого за умов
штучного гіпобіозу. Методом газової хроматографії ідентифіковано 28 жирних кислот, кількісний
вміст яких змінюється протягом періоду перебування риб у стані штучного гіпобіозу. Встановлено, що
перерозподіл у кількісному співвідношенні жирних кислот призводить до зниження сумарного вмісту наси-
чених і зростання вмісту ненасичених жирних кислот, переважно за рахунок поліненасичених кислот.
Ключові слова: печінка, жирні кислоти, короп, штучний гіпобіоз.
БІОХІМІЯ
103ISSN 1025-6415. Допов. Нац. акад. наук Укр. 2017. № 8
Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу
до запатентованої моделі [5]. Після розтину у риб пер шої (контроль) і другої (на 3-тю,
6-ту та 24-ту год експозиції штучного гіпобіозу) груп вилучали печінку. Проводили гомоге-
нізацію тканин та екстракцію ліпідів хлороформ-ме та ноловою сумішшю методом Фолча
[6]. Метилові етери жирних кислот отримували згідно з [7] та аналізували їх на газовому
хро матографі Trace GC Ultra (Thermo) з ПІД-детектором та інжектором з програмуванням
температур. Розділення проводили на високополярній капілярній колонці SPTM — 2560,
100 m × 0,25 mm ID, 0,20 μm film (Supelco). Ідентифіка цію кислот здійснювали з вико-
ристанням стандартної суміші метилових етерів жирних кислот 37 Compone FAME Mix
(Supelco) [8]. Для кількісної оцінки індивідуальних ЖК використовували метод норму-
вання площі піка і виражали відносний вміст ЖК у відсотках до загальної кількості. От-
римані результати обробляли методом варіаційної статистики з використанням t-кри терію
Стьюдента [9].
Із застосуванням високочутливої газової хроматографії в печінці коропа виявлено і
кількісно визначено 28 жирних кислот. У стані активної життєдіяльності (контроль) серед
насичених жирних кислот (НЖК) домінують пальмітинова (С16 : 0) — 26,23 % та стеаринова
(С18 : 0) — 4,50 %. Ненасичені жирні кислоти (ННЖК) неоднорідні: мононенасичені жирні
кислоти (МНЖК) найбільш представлені пальмітолеїновою (С16 : 1 ω9) — 5,10 % та олеїно-
вою (С18 : 1 ω9) — 15,20 %, серед поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) переважають лі-
нолева (С18 : 2 ω6) — 5,44 %, ейкозатрієнова (С20 : 3 ω6) — 2,60 %, арахідонова (С20 : 4 ω6) — 6,86 %,
ейкозапентаєнова (С20 : 5 ω3) — 2,54 %, докозагексаєнова (С22 : 6 ω3) — 16,04 %.
За результатами дослідження ЖК-спектра загальних ліпідів печінки коропа в стані
штучного гіпобіозу встановлено, що пул ЖК загальних ліпідів якісно одна ковий. Однак від-
мічається специфічний перерозподіл у їх вмісті, який призводить до зниження сумарної
кількості НЖК та підвищення ННЖК. Найбільші зміни спостерігають ся на 24-ту год екс-
позиції гіпобіозу. Зокрема су марний вміст НЖК знижується в сере дньому на 43 % (Р < 0,05)
порівняно з контролем за рахунок зменшення вмісту С14 : 0, С15 : 0, С16 : 0, С17 : 0, С18 : 0, C20 : 0,
C21 : 0, C22 : 0, C23 : 0, C24 : 0 кислот, що, можливо, пов’язано з використанням їх як енергетич-
Вміст жирних кислот загальних ліпідів печінки коропа
в стані штучного гіпобіозу (M ± m, n = 5, % від суми всіх жирних кислот)
Показник
Стан активної
життєдіяльності
(контроль)
Стан штучного гіпобіозу
3 год експозиції 6 год експозиції 24 год експозиції
ΣНЖК 36,52 ± 0,80 32,43 ± 3,02 28,01 ± 2,15* 20,75 ± 1,70*
ΣННЖК 63,48 ± 0,83 67,57 ± 1,59 71,99 ± 2,35* 79,25 ± 2,47*
ΣМНЖК 25,00 ± 0,74 26,55 ± 1,02 28,25 ± 0,76* 30,31 ± 2,06*
ΣПНЖК 38,48 ± 0,60 41,02 ± 1,58 43,74 ± 1,10* 48,94± 0,91*
Σω 9 18,60 ± 0,13 19,48 ± 0,20 20,31 ± 0,43 21,3 ± 0,48*
Σω 6 18,30 ± 0,77 19,83 ± 0,59 21,45 ± 0,35* 24,12 ± 0,57*
Σω 3 20,18 ± 0,33 21,19 ± 0,44 22,29 ± 0,67* 24,82 ± 0,35*
НЖК/ННЖК 0,58 ± 0,03 0,48 ± 0,01* 0,39 ± 0,02* 0,26 ± 0,02*
* Р < 0,05 щодо контрольної групи.
104 ISSN 1025-6415. Dopov. Nac. acad. nauk Ukr. 2017. № 8
С.В. Сисолятін, С.В. Хижняк
ного субстрату [4]. Сумарний вміст ННЖК зростає на 24 % (Р < 0,05) по рівняно з конт-
ролем за рахунок збільшення рівня МНЖК та ПНЖК (таблиця).
З’ясовано, що протягом усієї експозиції штучного гіпобіозу для загальних ліпідів печін-
ки коропа характерно зменшення величини відношення НЖК/ННЖК (коефіцієнт нена-
сиченості) на 17, 33 і 55 % відповідно на 3-тю, 6-ту та 24-ту год експозиції гіпобіозу порівня-
но з контролем (див. таблицю).
Встановлено, що сумарний вміст МНЖК та ПНЖК найбільше зростає на 24-ту год екс-
позиції гіпобіозу. Зокрема рівень МНЖК збільшується на 21 % (Р < 0,05) порівняно з контр-
олем за рахунок зростання вмісту С14 : 1, С15 : 1, С16 : 1, С17 : 1, C18 : 1 ω9, C20 : 1 ω9, C22 : 1 ω9, C24 : 1
кислот, а рівень ПНЖК збільшується на 27 % (Р < 0,05) за рахунок ЖК родин ω-6 та ω-3.
Стосовно вмісту ПНЖК родини ω-6, то їх сумарний вміст зростає на 24-ту год експозиції
штучного гіпобіозу на 32 % (Р < 0,05) за ра хунок C18 : 2 ω6, C18 : 3 ω6, C20 : 2 ω6, C22 : 2 ω6, C20 : 4 ω6
кислот, а сумарний вміст ПНЖК родини ω-3 за цих умов зростає на 23 % (Р < 0,05) за раху-
нок C18 : 3 ω3, C20 : 3 ω3, C20 : 5 ω3, C22 : 6 ω3 кислот (див. таблицю). Зважаючи на безпосередню
участь ПНЖК у регуляції більшості клітинних процесів, виявлені зміни спектрів ПНЖК
родин ω-3 та ω-6 на фоні штучного гіпобіозу можна розглядати як мобілізацію адаптивних
реакцій організму [10]. Важливу адаптаційну роль виконують і ННЖК родини ω-9. Від-
мічено, що сумарний вміст ω-9 ННЖК у загальних ліпідах печінки коропа зростає на 24-ту
год експозиції гіпобіозу на 14,5 % (Р < 0,05) порівняно зі станом активної життєдіяльності
(див. таблицю) за рахунок C18 : 1 ω9, C22 : 1 ω9 кислот. Довголанцюгові ПНЖК (особливо з
22-вуглеводними атомами) розширяють діапазон термотолерантності організмів, можливо,
зростання їх вмісту нівелює негативний вплив зниження температури за умов гіпобіозу.
Таким чином, одержані результати свідчать про перерозподіл вмісту ЖК у ліпідах пе-
чінки коропа української лускатої породи за умов штучного гіпобіозу: зниження рівня НЖК
та підвищення ННЖК. Імовірно, зниження сумарного вмісту НЖК пов’язано з викорис-
танням їх як енергетичного субстрату. Зростання ненасиченості ЖК ліпідів, переважно за
рахунок збільшення вмісту ПНЖК родин ω-3 та ω-6, можливо, спрямовано на підтримання
оптимального рівня мікров’язкості біомембран, що є одним із проявів біохімічної адаптації.
ЦИТОВАНА ЛІТЕРАТУРА
1. Тимофеев Н.Н. Гипобиоз и криобиоз. Прошлое, настоящее, будуще. Москва: Информ-Знание, 2005. 256 с.
2. Мельничук Д.О., Мельничук С.Д. Гіпобіоз тварин — молекулярні механізми та практичне значення
для сільського господарства і медицини. Київ: Видавничий центр НАУ, 2007. 220 с.
3. Lovern J.A. The lipids of marine organisms. Oceanogr. Mar. Biol. 1964. 2. P. 169—191.
4. Guschina L.A., Harwood J.L. Mechanisms of temperature adaptation in poikilotherms. FEBS Lett. 2006. 580,
Iss. 23. P. 5477—5483.
5. Спосіб переведення та зберігання риби в стані штучного гіпобіозу і установка для його здійснення: пат.
37303 Україна, МПК А01К 63/02, А01К 63/04, А01К 61/00, G09В 23/28. Опубл. 15.05.2001, Бюл. № 4.
6. Folch J., Lees M., Sloane-Stanley G. H. A simple method for the isolation and purification of total lipides
from animal tissues. J. Biol. Chem. 1957. 226. P. 497—509.
7. Christie W.W. Lipid analysis: isolation, separation, identification and structural analysis of lipids. Oxford:
Pergamon Press. 1982. 207 р.
8. Федорченко С. В., Курта С.А. Хроматографічні методи аналізу: навч. посіб. Івано-Франківськ: Прикарп.
нац. ун-т ім. Василя Стефаника, 2012. 146 с.
9. Кокунин В.А. Статистическая обработка данных при малом числе опытов. Укр. биохим. журн. 1975. 47,
№ 6. С. 776—790.
105ISSN 1025-6415. Допов. Нац. акад. наук Укр. 2017. № 8
Жирнокислотний склад загальних ліпідів печінки коропа (Cyprinus carpio L.) за умов штучного гіпобіозу
10. Когтева Г.С., Безуглов В.В. Ненасыщенные жирные кислоты как эндогенные биорегуляторы. Обзор.
Биохимия. 1998. 63, вып. 1. С. 6—15.
Надійшло до редакції 29.03.2017
REFERENCES
1. Timofeev, N. N. (2005). Hypobiosis and cryobiosis. The past, the present, the future. Moscow: Inform-Znanie
(in Russian).
2. Melnichuk, D. O. & Melnichuk, S. D. (2007). Hibernation of animals — molecular mechanisms and practical
for agriculture and medicine. Kyiv: Vydavnychyi tsentr NAU (in Ukrainian).
3. Lovern, J. A. (1964). The lipids of marine organisms. Oceanogr. Mar. Biol., 2, pp. 169-191.
4. Guschina, L. A. & Harwood, J. L. (2006). Mechanisms of temperature adaptation in poikilotherms. FEBS
Lett., 580, Iss. 23, pp. 5477-5483.
5. Pat. 37303 UA, IPC А01К 63/02, А01К 63/04, А01К 61/00, G09В 23/28, Method to transfer and preserve
fish in the state of artificial hypobiosis and a unit to carry out thereof, Melnichuk, D. O., Melnichuk, S. D &
Tereshchenko, S.V., Publ. 15.05.2001 (in Ukrainian).
6. Folch, J., Lees, M. & Sloane-Stanley, G. H. (1957). A simple method for the isolation and purification of total
lipides from animal tissues. J. Biol. Chem., 226, pp. 497-509.
7. Christie, W. W. (1982). Lipid analysis: isolation, separation, identification and structural analysis of lipids.
Oxford: Pergamon Press.
8. Fedorchenko, S. V. & Kurt, S. A. (2012). Chromatographic methods of analysis: teach. guidances. Ivano-
Frankivsk: Prykarp. nat. University of them. Stefanik (in Ukrainian).
9. Kokunin, V. A. (1975). Statistical processing of data with a small number of experiments. Ukr. Biochem. J.,
47, No. 6, pp. 776-790 (in Russian).
10. Kogteva, G. S. & Bezuglov, V. V. (1998). Unsaturated fatty acids as endogenous bioregulators. Overview.
Biochemistry. 63, Iss. 1, pp. 6-15 (in Russian).
Received 29.03.2017
С.В. Сысолятин, С.В. Хижняк
Национальный университет биоресурсов и природопользования Украины, Киев
E-mail: sergiy_sv@ukr.net, khs2014@ukr.net
ЖИРНОКИСЛОТНЫЙ СОСТАВ ОБЩИХ ЛИПИДОВ
ПЕЧЕНИ КАРПА (CYPRINUS CARPIO L.) ПРИ ИСКУССТВЕННОМ ГИПОБИОЗЕ
Изучен состав и количественное содержание жирных кислот общих липидов печени чешуйчатого карпа
при искусственном гипобиозе. Методом газовой хроматографии идентифицировано 28 жирных кислот,
количественное содержание которых изменяется при введении рыб в состояние искусственного гипо-
биоза. Установлено, что перераспределение в количественном соотношении жирных кислот приводит к
уменьшению суммарного содержания насыщенных и возрастанию содержания ненасыщенных жирных
кислот, преимущественно за счет полиненасыщенных кислот.
Ключевые слова: печень, жирные кислоты, карп, искусственный гипобиоз.
S.V. Sysolyatin, S.V. Khyzhnyak
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kiev
E-mail: sergiy_sv@ukr.net, khs2014@ukr.net
FATTY ACID COMPOSITION OF TOTAL LIPIDS IN LIVER
OF CARP (CYPRINUS CARPIO L.) UNDER ARTIFICIAL HIBERNATION
The composition and the quantitative content of fatty acids of total lipids in liver of scaly carp under artificial
hibernation are studied. The method of gas chromatography identified 28 fatty acids, the quantitative content of
which changes when fish are in the state of artificial hibernation. It has been established that a redistribution in
the quantitative ratio of fatty acids leads to a decrease of the total content of saturated fatty acids and an increase
of the content of unsaturated ones, mainly due to polyunsaturated acids.
Keywords: liver, fatty acids, carp, artificial hibernation.
|