Вуглеводневі гази флюїдних включень у “мармароських діамантах” з жил у відкладах флішової формації району нового Бескидського тунелю (Кросненська зона Українських Карпат) - Наумко, І.М.; Занкович, Г.О.; Куземко, Я.Д.; Дяків, В.О.; Сахно, Б.Е. (Доповіді НАН України, 2017)
У складі флюїдних включень у “мармароських діамантах” і кальциті з карбонатно-кварцових жил та закритих пор порід флішової формації Кросненської зони Складчастих Карпат у районі будівництва нової гілки Бескидського залізничного тунелю ідентифіковано переважно метан та його гомологи (вірогідно до С₉). Встановлена висока масова концентрація вуглеводнів вказує на можливість перенесення мінеральних речовин вуглеводне-водним флюїдом і кристалізації з такого флюїду парагенезів з “мармароськими діамантами”. Це свідчить про наявність спряжених процесів міграції висхідних відновних вуглеводневмісних флюїдів і формування прожилково-вкрапленої мінералізації як вагомого показника мінераловуглеводнегенезу на ще одній ділянці поширення “мармароських діамантів” у відкладах флішової формації даної структурно-фаціальної одиниці, що розширює перспективи її нафтогазоносності.