Перспективні напрямки використання відходів гальванічного виробництва - Орфанова, М.М.; Орфанова, М.М.; Пустогов, В.І. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2013)
Розглянуто перспективність використання відходів гальванічного виробництва як техногенної сировини для вилучення кольорових металів. Вирішення екологічних проблем гальванічного виробництва в сучасних умовах спрямовано головним чином на розробку методів регенерації або нейтралізації гальваностоків з утворенням гідроксидів важких металів у вигляді шламів з подальшим їх зберіганням. Такий підхід в принципі не вирішує проблеми використання гальваношламів як вторинної сировини, яка містить цінні компоненти. Показано ефективність застосування методу механоактивації для вирішення проблеми утилізації гальвановідходів. Наведено аналіз результатів досліджень з вилучення міді із шламів нейтралізації відходів травлення друкарських плат. Використання методу механоактивації дає змогу отримувати з гальванічних відходів мідь у вигляді порошку високої чистоти. У залежності від умов проведення процесу обробки відходів можливе регулювання фракційного складу порошкової міді.