Екологічний моніторинг виробництва червоного ферумоксидного пігмента - Яворський, В.Т.; Гелеш, А.Б.; Калимон, Я.А.; Знак, З.О. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2014)
Наведено аналіз діючого виробництва червоного ферумоксидного пігменту. Обгрунтовано доцільність утилізації карбону (IV) оксиду, який утворюється у промислових об’ємах на стадії одержання пігменту. Експериментально доведено, що головним забруднювачем, викиди якого перевищують допустимі норми, є пил Fe₂O₃. Встановлено, що існуюча в промисловості система очищення не забезпечує належного ступеня вловлення пилу та не має перспектив модернізації. Встановлено також, що найбільш енергоємними є стадії прожарювання пігментів, розрахований коефіцієнт корисного тепловикористання печей прожарювання становить 18,7–22,5 %. Обгрунтовано технологічну можливість та економічну доцільність утилізації відходів та зниження енерговитрат. Запропоновано нові технічні рішення та ефективний основний апарат для створення нових систем очищення газових викидів та рекуперації теплоти.