Глухівщина у період 1917–1919 років за спогадами Василя Романовича Ковальчука - Мірошниченко, О.М.; Каравайко, С.С. (Сіверщина в історії України, 2016)
У статті вперше публікуються спогади секретаря та військового керівника першого Есманського волосного військово-революційного комітету В.Р. Ковальчука, який був активним учасником більшовицького руху на Глухівщині в 1917–1919 рр.