До походження флюориту Сущано-Пержанської рудної зони (Український щит) - Пономаренко, О.М.; Возняк, Д.К.; Самчук, А.І.; Бельський, В.М. (Доповіді НАН України, 2017)
Докембрійським щитам притаманні канали, по яких відбувалося надходження речовини й тепла мантії в земну кору. Це зони глибинних розломів, кімберлітові трубки, вулкани та інші диз’юнктивні дислокації. На мантійне походження вказують перидотитові, кімберлітові, лампроїтові та інші породи. Якщо магматичні породи не викликають заперечень стосовно мантійного походження, то зв’язок ювенільних флюїдів, що проявляються в зоні глибинних розломів, з мантією потребує обґрунтованих доказів. На Українському щиті до таких об’єктів належить і Сущано-Пержанський глибинний розлом. Для обґрунтування його глибинного зв’язку з мантією інформативним виявився флюорит. Результати його вивчення покладені в основу даної роботи.