Пристрій для сепарації високодисперсної залізорудної сировини за допомогою комбінованого впливу постійних та змінних магнітних полів - Пономаренко, О.М.; Брик, О.Б.; Дудченко, Н.О.; Євтєхов, В.Д. (Наука та інновації, 2017)
Створено аналог напівпромислової установки для сепарації високодисперсної залізорудної сировини, за допомогою якої проведено магнітну сепарацію зразків техногенної залізорудної сировини з хвостосховища збагачувальної фабрики шахти «Північна» ім. В.А. Валявка. Сепарацію проведено після перетворень гематиту на магнетит за допомогою монооксиду вуглецю. За допомогою методу дифракції рентгенівських променів показано, що вихідна перетворена руда була представлена, переважно, магнетитом і кварцом, а концентрат — магнетитом. Рефлекси на дифрактограмі хвостів, отриманих в результаті процесів сепарації, показують, що вони складені, головним чином, кварцем. Вміст заліза в складі залізорудного концентрату становив 69,5 мас. %.