Проскрипції як цінне джерело з історії цензури в радянській Україні - Федотова, О.О.; Шаповал, Ю.І. (Український історичний журнал, 2017)
Висвітлюється практика започаткування та впровадження органами політичної цензури проскрипційних матеріалів. Проаналізовано основні тенденції здійснення ідеологічного контролю друкованих видань упродовж радянського періоду. Зроблено огляд списків і покажчиків заборонених видань, а також переліків осіб, чиї твори підлягали вилученню з бібліотечної та книготорговельної мережі.