Три національні типи народні (вступна стаття О.В.Яся) - Антонович, В.Б. (Український історичний журнал, 2017)
Представлено типологічні характеристики українців, росіян і поляків у світлі соціогуманітарних знань та етнокультурних уявлень кінця ХІХ ст. На основі позитивістської «теорії факторів» національні/народні типи сконструйовано як продукт перехресного сполучення і взаємодії антропологічних, мовних, етнопсихологічних, культурно-історичних, географічних та інших чинників. Обстоюється думка, що тодішній розвій антропології кінець-кінцем сформулює сцієнтистські засади та надасть достатній фактографічний матеріал для всебічного окреслення національних/народних типів.