Про дитину, але для дорослих (збірка В.Стайрона “Ранок у Смузі припливу”) - Дубініна, О. (Слово і Час, 2008)
Роботу присвячено двом останнім творам видатного американського письменника другої половини ХХ ст. В. Стайрона – “Темрява видима: досвід божевілля” та “Ранок у смузі припливу”, що вперше вводяться у вітчизняний науковий ужиток. Есе “Темрява видима” становить собою відверто ліричний та водночас аналітичний опис депресії, важкої психічної хвороби, яку пережив письменник. Збірка оповідань “Ранок у Смузі припливу” – це художнє осмислення витоків цього психічного зламу, основним чинником якого виявляється відчуття втрати в тій чи тій формі. Отже, втрата стає центральним концептом та єднальним мотивом для всіх трьох оповідань збірки та визначається у площинах індивідуально- психологічного, загально-екзистенціального та національно-історичного досвіду.