Комп’ютерне моделювання когнітивного аспекту обробки природної мови на основі природно-мовної бази знань - Сергеєв, Д.С. (Штучний інтелект, 2016)
У даній роботі розглядається проблема взаємодії «людина-комп’ютер» у форматі дослідження засобів реалізації природно-мовної комунікації у технічних системах, зокрема проблеми розуміння природної мови. Пропонується підхід до вирішення цієї проблеми шляхом моделювання когнітивного аспекту мовленнєвої діяльності людини на основі природно-мовної бази знань. Оцінка моделі проводиться шляхом експериментальної перевірки наявності окремих ключових проявів, пов’язаних з розумінням тексту, в роботі бази знань.