Екологічні проблеми та енергозбереження при підготовці питної і технологічної води - Долінський, А.А.; Ободович, О.М. (Вісник НАН України, 2018)
У статті проаналізовано екологічні проблеми України, пов’язані із забрудненням р. Дніпро як основного джерела питного і технологічного водопостачання. Обґрунтовано необхідність збільшення використання артезіанських вод, коротко описано відомі способи та обладнання для очищення артезіанських вод. Представлено нове технологічне тепломасообмінне обладнання для інтенсифікації процесу очищення артезіанської води від заліза, марганцю, сірководню, діоксиду вуглецю, фтору, наведено його енергетичні і технологічні показники та порівняльні характеристики запропонованої установки.