Оцінка варіабельності ландшафтних складових гирлових областей річок (на прикладі Ананькіного кута) - Томченко, О.В.; Хижняк, А.В.; Дьяченко, Т.М.; Федоровський, О.Д. (Доповіді НАН України, 2018)
На прикладі водойми Кілійської дельти Дунаю — Ананькіного кута обґрунтовано можливість оцінки варіабельності ландшафтних складових гирлових областей річок на основі мультифрактального аналізу матеріалів космічної зйомки. Підхід, що базується на індексах варіабельності, з використанням інтегральних інформативних показників аквальних ладшафтних комплексів, відкриває нові можливості для виявлення загальних тенденцій змін, що відбуваються у водних екосистемах і може скласти основу їх комплексного моніторингу на якісно новому рівні.