Моделювання інерційного відгуку в ОЕС України в умовах значної частки електростанцій на відновлюваних джерелах енергії - Павловський, В.В.; Стелюк, А.О.; Леньга, О.В.; Захаров, А.М (Технічна електродинаміка, 2015)
Досліджено процеси регулювання частоти на етапі інерційного відгуку з урахуванням значної частки вітрових та сонячних електростанцій, використання яких передбачається в структурі генеруючих потужностей ОЕС України. Розглянуто процеси регулювання частоти та активної потужності в рамках перспективних песимістичного та оптимістичного сценаріїв розвитку ОЕС України. Наведено результати моделювання динамічних режимів за частотою у випадку відключення енергоблока потужністю 1000 МВт. Встановлено, що інтеграція відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), потужність генерації якої складає до 30 % від сумарної потужності споживання ОЕС України, не призводить до значної зміни частоти в динамічних режимах, спричиненої виникненням небалансу потужності в енергосистемі.