Оцінка параметрів ранжованих змінних вектора провідностей конденсаторних установок із заданим нелінійним розподілом - Трач, І.В.; Севастюк, І.М. (Технічна електродинаміка, 2016)
Багатокритеріальну багатовимірну оптимізацію з заданим розподілом ранжованих змінних ємнісних провідностей конденсаторних установок використано для зменшення втрат в електричній мережі. Застосовано метод послідовних поступок. За першим критерієм використано загальні активні втрати. Для формування простору рішень за першим критерієм використовувався PSO-метод. Другим критерієм є належність ранжованого параметричного розподілу змінних вектора до класу нелінійного показового рівняння регресії. Проведено оцінку параметрів рівняння регресії для ранжованих змінних, що складалися з ємнісних провідностей конденсаторних установок. Показано статистичну надійність регресійної моделі. Підтверджено можливість встановлення конденсаторних установок в електричній мережі згідно з другим критерієм. Як приклади розглянуто багатокритеріальну багатовимірну оптимізацію для відомих тестових 34 та 69 вузлових радіальних мереж.