обудова дискретних макромоделей об'єктів електроенергетичних систем на підставі реальних експлуатаційних характеристик - Стогній, Б.С.; Сопель, М.Ф.; Стахів, П.Г.; Козак, Ю.Я.; Гоголюк, О.П. (Технічна електродинаміка, 2014)
У статті розглянуто проблему прогнозування перебігу перехідних процесів ЕЕС та їхніх об’єктів на підставі реальних часових характеристик, отриманих під час їхньої реєстрації за допомогою сучасних систем моніторингу параметрів режимів та стану обладнання енергооб’єктів. Запропоновано використовувати макромоделі складових ЕЕС у вигляді "чорної скриньки" у формі змінних стану, створені на підставі даних, отриманих під час натурних експериментів чи реєстрованих нормальних й аварійних режимів для швидкого прогнозування перебігу перехідних процесів. Описано побудову макромоделі підстанції "Альбертірша" за принципом "чорної скриньки" на підставі даних про аварії, записаних комплексом "Регіна", та наведено одержані результати.