На чому базується енергетична безпека держави - Микитенко, В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Здійснено аналіз природи енергетичної безпеки сучасної держави як системи заходів високого рівня складності на засадах синергетичної методології. Запропоновано систематизацію й оновлення понятійно-категоріального апарату теорії та практики забезпечення енергетичної безпеки держави, досліджено механізми та напрями її реалізації в Україні.