Зменшення відхилень напруги в місцях приєднання потужних сонячних електростанцій до електричних мереж - Захаров, А.М. (Технічна електродинаміка, 2014)
Розглянуто три основні заходи, що спрямовані на зменшення відхилень напруги в місцях приєднання потужних сонячних електричних станцій (СЕС) до електричних мереж (ЕМ): мережеве будівництво, встановлення статичних синхронних компенсаторів (СТАТКОМ) та застосування акумуляторних батарей. На основі вимірів активної потужності СЕС створено модель відхилень напруги та проведено моделювання запропонованих заходів. Надано рекомендації щодо практичного застосування зазначених заходів в ЕМ ОЕС України.