Механізм формування на сталі захисної плівки леткими сполуками шроту ріпаку - Воробйова, В.І.; Чигиринець, О.Е.; Василькевич, О.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Теоретично обґрунтовано і експериментально доведено механізм утворення та компонентний склад захисної плівки, сформованої на поверхні під час обробки сталі екстрактом шроту ріпаку як летким інгібітором корозії. Методом газової хромато-мас-спектрометрії досліджена динаміка зміни компонентного складу летких сполук ізопропанольного екстракту шроту ріпаку (родини Brassicaceae). Вивчено вплив окремих його компонентів на корозійну поведінку сталі за періодичної конденсації вологи. Встановлено, що основними складниками, що забезпечують протикорозійну ефективність екстракту, є альдегіди, кетони та глікозиди. Запропонована модель структури захисної плівки.