Розрахунок внутрішніх залишкових напружень у зернах алмазного порошку, синтезованого в системі Mg–Zn–B–C - Чернієнко, О.І.; Бочечка, О.О. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2012)
Для алмазних порошків, синтезованих у системі Mg–Zn–B–C, розраховано рівень залишкових напружень у кристалах алмазу залежно від вмісту в них як домішок фаз, синтезованих одночасно з алмазом. Результати розрахунку засвідчили, що зі збільшенням вмісту B і B₄C у включеннях знижується рівень напружень розтягу в кристалах алмазу при термообробці (1100 °С), що обумовлює збільшення коефіцієнта термостабільності від 0,6 до 0,8.